Spørgsmål til Smukfest i forandring:
Betyder de nye tiltag på Smukfest 2014, at I lukker for adgang til Sherwood for folk uden armbånd?
Ja, Sherwood og dens tilbud vil fremover være forbeholdt festivalens betalende gæster og der vil være adgang både for partout-gæster og folk med endagsarmbånd.
Hvad med Stjernen og de andre barer udenfor ”hegnet”?
Der vil ikke fremover være barer udenfor ”hegnet”. Sådanne ville automatisk blive tilholdssted for de grupper af gæster hverken vi eller myndighederne ønsker at se til Smukfest
Hvad med Spilledåsen?
Vi bliver desværre nødt til at lukke Spilledåsen. Den har i dag sit primære publikum blandt ”gratisterne”, som fremover ikke vil kunne komme ind på den campingplads Spilledåsen ligger i. En del af programmet
fra Spilledåsen vil naturligt finde sin plads på festivalens øvrige scener
Kan man campere uden armbånd i 2014?
Nej, man vil kun kunne campere på Smukfest 2014 hvis man har et gyldigt partout- eller endagsarmbånd.
Hvad med parkering og shuttlebusserne – kan man ikke bruge dem hvis man lige har lyst til at kigge forbi?
Festivalens parkeringspladser og brug af vores shuttlebusser vil være forbeholdt gæster med gyldigt festivalarmbånd.
Hvad kan man helt præcist med et endagsarmbånd?
I 2014 sælger vi endagsarmbånd til onsdag, torsdag, fredag og lørdag. Et sådant giver selvfølgelig adgang til festivalpladsen og musikprogrammet den pågældende dag – men giver også adgang til camping
alle dage (inkl. Live Camp), ret til brug af festivalens parkeringspladser og shuttlebusser og adgang til Sherwood alle dage undtagen søndag. (Vi arbejder på et særligt søndags-koncept, primært for alle med partoutbillet – og til det vil der også blive solgt et begrænset antal adgangspas i Skanderborg).
Er planerne også jeres svar på den megen kritik i fik af sikkerheden under Prince koncerten?
Det er vigtigt for os at pointere, at vi altid har haft en stor og dygtig stab af vagt- og sikkerhedsfolk, læger, sygeplejersker og førstehjælpere – og sådan var det også i 2013.
Set i forhold til antallet af publikummer, har der heller ikke været flere på vores Skovskadestue, hverken onsdag eller under resten af festivalen. Men af responsen fra publikum fremgår det, at der er en del, der har følt sig utrygge eller har haft en decideret dårlig oplevelse onsdag aften. Dette gælder specielt publikum, der har befundet sig på højre side af scenen (set fra scenen) under Prince koncerten.
En tilbagemelding er også, at man ikke har været sikker på hvor og hvordan, man nemt og hurtigt kom i kontakt med beredskabet. I 2014 vil vi derfor lave et langt mere synligt beredskab, så vores publikum overalt på festivalpladsen, får en klar fornemmelse af, hvor de skal henvende sig og at hjælpen er i nærheden, skulle der være behov for det.
Erfaringerne fra netop Prince koncerten kan også hjælpe os til at gøre områd
et bedre, til at skabe et bedre flow mellem de to sider af Bøgepladsen og altså i forhold til synligheden af vores beredskab. Det er alt sammen noget, vi gør noget ved fremadrettet. Publikum der kommer til Smukfest, skal naturligvis være tilfredse med oplevelsen og de skal kunne føle sig trygge.
![Prince]()
Laver i fortsat noget for børnene i Byparken?
Ja, det har været en stor succes med Cirkus Krone i 2013, med ”udsolgt” af alle de 2000 gratis billetter vi havde til rådighed. Vi vil lave ekstra forestillinger i 2014, hvis det viser sig, at der er lige så stor efterspørgsel.
Hvad så hvis man får lyst til en svømmetur i søen – man kan vel ikke komme ind på søbadet eller badeandstalten, hvis det kræver billet at komme ind på Skanderborghus-campen?
Der vil helt sikkert også være et godt tilbud til de badetrængende i 2014, det bliver bare udenfor festivalområdet.Vi ved endnu ikke hvor eller hvordan vi gør det. Det vil blive aftalt i samarbejde med myndighederne
Kan I forstå dem der nu vil savne et gratis tilbud til byens borgere?
Ja, det er da altid ærgerligt når noget godt forsvinder. Men vi håber og tror, at Skanderborg forstår, at hvis festivalen fortsat skal kunne udvikle sig og både være et sikkert sted at opholde sig og et aktiv der skaber arbejdspladser, omsætning og masser af omtale, så må vi også prioritere de betalende gæster, der er hele forudsætningen for arrangementet.
Samtidig laver vi jo også masser af andre ting der kommer lokalbefolkningen til gode. Walthers Musikcafé er en meget vigtig del af vores tilbud til borgerne i Skanderborg – og alene her i 2013 laver vi langt over 100 arrangementer her, hvoraf størsteparten har fri entré for alle. Meget af det vi har præsenteret i Spilledåsen (og før det i Blusen) – eks. lokal musik i alle stilarter, singer songwriters og up coming artister – er nu med til at præge programmet i Walthers. I 2014 vil vi også satse på børneunderholdning i Walthers – og vi vil i det hele taget opfordre folk til at bruge Walthers Musikcafé (eller Capri, for den sags skyld), hvis de har en god idé til et arrangement.
![1013-Morten-walthernyt-02]()
Sammen med Skanderborg Håndbold og FC Skanderborg er vi pt. i gang med at danne et samvirke, der forhåbentlig kan være med til at lave gode arrangementer, der både kommer borgerne og byens klubliv til gode.
Og så har vi jo i øvrigt god tradition for at vise rundt i skoven i weekenden før vi åbner – hvor flere tusinde mennesker dukker og tager med på gratis rundvisning i kulisserne
Kunne I ikke bare skære ned på antallet af betalende gæster, så der stadig kunne være plads til at lukke byens borgere gratis ind?
Jo, men det giver bare ingen mening, hvis vi fortsat vi lave et ambitiøst arrangement, der kan tiltrække gæster fra hele landet. På sigt ville vi få et stadigt dårligere arrangement og sælge færre og færre billetter, som de gratis tilbud tiltrækker flere og flere. Færre betalende tilskuere er ensbetydende med dårligere økonomi – og dermed dårligere program og dårligere service. Og så står vi bare tilbage med en stor byfest til sidst, hvilket vel ikke er hvad nogen ønsker?
Aktuelt snakkes der jo meget om at få nye folk til at bosætte sig i Skanderborg – og ifølge Rambøll Rapporten fra 2009, har festivalen decideret bosætningseffekt. Smukfest tiltrækker hvert år op imod 40.000 gæster, der ikke er bosat i Skanderborg – og som af denne vej stifter bekendtskab med en smuk by i et smukt område.
Gennemsnitsalderen på vores publikum er 35,5 år – altså i den alder hvor folk har færdiggjort deres uddannelse og måske begynder at se sig om efter et alternativt sted at bo med familien…
Er I ikke bange for at miste byens opbakning til festivalen?
Vi tror faktisk, at langt de fleste af byens borgere godt kan se, at festivalen, trods de ulemper den medfører, tilfører byen rigtig meget godt både i form af økonomi, branding, arbejdspladser, store indtægter til byens klub- og foreningsliv og altså bosætning.
Men man kunne måske også vende spørgsmålet lidt om og se på, hvor mange af byens borgere der bakker så meget op om festivalen, at de enten er medhjælpere, har købt billet eller har adgang på anden vis. Det viser sig, at næsten 50% af byens borgere (med postnummer 8660) i forvejen har adgang (2.300 borgere eller lige omkring 12% af byens befolkning er medhjælpere, 3.329 har partoutbillet = ca. 18% og dertil kommer så 3.364 lokale endagsbilletter, også svarende til ca. 18%).
Kigger vi os omkring i festivallandskabet, så kan vi også konstatere, at Skanderborg er undtagelsen – vores konkurrenter har ingen gratis tilbud til deres respektive borgere. Vil du opleve de største festivaler og open air koncerter i Danmark, så må du købe en billet. Det gælder i Roskilde, det gælder i Jelling og Nibe og det gælder for Grøn Koncert eller for den sags skyld for alle de koncerter der afholdes på Fængslet midt i Horsens By. Og der var altså heller ingen krav om gratis tilbud til byens borgere, da Aarhus Kommune for nogle år siden gav Northside Festival byens tilladelse til at lave festival for mere end 25.000
mennesker.
Hvad med byens unge, hvad er jeres tilbud til dem når de ikke længere kan bo gratis på camping eller feste med uden billet?
Vi tror, at mange forældre vil være glade for, at vi nu indfører hegn omkring alle vores campingpladser, så deres unge kan bo og feste i så trygge rammer som muligt. Det er de jo også vant til på alle landets andre festivaler.
Måske kan det også være med til at give de unge fornemmelsen af, at det i høj grad også er op til dem, at få skabt en god stemning på Smukfest – og at det ikke bare handler om, hvor meget man kan få gratis.